Historia przesadnych krawatów

Lata sześćdziesiąte XVIII wieku przyniosły wśród młodych ludzi w Anglii modę na ekstrawagancję i przesadę. Był to wpływ panującego we włoszech stylu mignon. Macaroni, bo tak została nazwana ta grupa ludzi, lubowała się wielkich, pudrowanych perukach, bogatych haftach, drogocennej biżuterii oraz białych krawatach, wiązanych w ogromne kokardy-muszki.

Incroyables - szerokie klapy, wielkie krawaty

Incroyables – szerokie klapy, wielkie krawaty

Styl Macaroni nie stał się popularny w Ameryce, lecz za to w latach siedemdziesiątych XVIII wieku we Francji zapanowała moda na wszystko, co angielskie. Nawet nie zapobiegła temu toczona od dwudziestu lat wojna pomiędzy tymi krajami. We Francji odpowiednikami Macaroni zostali Incroyables, co znaczyło „niesamowici”. Ich przesadność wyrażała się poprzez podkreślanie ramion, szerokie klapy i wielkie krawaty, ogromnych rozmiarów owijane nawet dziesięc razy wokół szyi. Rozmiary krawata stały się nieprawdopodobne, co przeszkadzało w noszeniu ich, gdyż każde obrócenie głowy w bok wymagało wykonania dodatkowych i skomplikowanych ruchów całym ciałem. Muszka za to była tylko dodatkowym drobiazgiem.

W latach osiemdziesiątych XVIII wieku nastąpił dalszy rozwój krawata, między innymi w następstwie mody Macaroni. Pojawiły się między innymi duże kwadratowe chusty z muślinu lub lnu, które składano po przekątnej aż do uzyskania wąskiego paska. Wiązano je w węzeł zwykły lub w muszkę, w dużo bardziej rozsądnych proporcjach niż robili to Macaroni. Nastąpił koniec koronek obecnych we współczesnych krawatach, a efekt wcześniej stosowanych drogich materiałów, został zastąpiony dzięki ułożeniu ozdoby szyi zgodnie z estetyką.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *